Chatpata pulao recipe
Delicious and healthy food
And Mouth Watering
must try.
Chatpata pulao recipe
ingredeint
- Half a kilo of meat
- Half a kilo of rice
- Ginger garlic crushed one and a half tablespoon
- Salt to taste
- Three medium onions
- Two medium tomatoes
- Two large cardamoms
- Cloves three to four
- Four to six pieces of black pepper
- Cinnamon two inch piece
- Taizpat one leaves
- A tablespoon of white cumin
- Six green chillies
- A teaspoon of ground green chillies
- Oil as required
Method
- Heat oil in a pan over medium heat for 3 minutes and fry finely chopped onion till golden.
- Now add garlic, ginger, chopped green chillies and finely chopped tomatoes and fry well.
- When the tomato is melted, add the meat and fry till the meat dries its own water, then add 4 to 5 cups of water and put the meat on medium heat and let it melt.
- In a separate large pan, add two tablespoons of oil, add large cardamom, cloves, black pepper, cinnamon and bay leaf, then remove the rice from the water and fry well.
- When the meat is melted and the yakni is half left, add it to the rice, add salt, mix well and cook over medium heat.
- When the water is dry, turn the rice over and simmer on low heat for ten minutes.
Presentation
- Mix the rice well and take out the hot fragrant palao dish out and serve with raita and salad.
Chatpata pulao recipe
چٹپٹا پلاؤ
اجزا
گوشت آدھا کلو
چاول آدھا کلو
ادرک لہسن پسا ہوا ڈیڑھ کھانے کا چمچ
نمک حسب ذائقہ
پیاز تین عدد درمیانی
ٹماٹر دو عدد درمیانے
بڑی الائچی دو عدد
لونگ تین سے چار عدد
ثابت کالی مرچ چار سے چھ عدد
دار چینی دو انچ کا ٹکڑا
تیز پات ایک عدد
سفید زیرہ ایک کھانے کا چمچ
ہری مرچیں چھ عدد
پیسی ہوئ ہری مرچیں ایک چاے کا چمچ
تیل حسب ضرورت
ترکیب
پین میں تیل کو درمیانی آنچ پر تین منٹ گرم کریں اور باریک کٹی ہوئی پیاز کو سنہرا فرائی کر لیں
پیازمیں اب لہسن ادرک کٹی ہوئی ہری مرچیں اور باریک کٹے ہوئے ٹماٹر ڈال کر اچھی طرح بھون لیں
جب ٹماٹر گل جائے تو اس میں گوشت ڈال کرا تنی دیربھونیں کہ گوشت کا اپنا پانی خشک ہوجائے پھر اس میں 4 سے 5 پیالی پانی ڈال کر درمیانی آنچ پر گوشت گلنے کے لئے رکھ دیں
علیحدہ بڑے پین میں دو کھانے کے چمچ تیل ڈال کر اس میں بڑی الائچی لونگ کالی مرچ دار چینی اور تیز پات دال کڑکڑالیں نے پھر اس میں چاولوں کو پانی سے نکال کر ڈالیں اور اچھی طرح بھون لیں
گوشت گل جائے اور یخنی آدھی رہ جائے تو چاولوں پر ڈال کر نمک شامل کرکے اچھی طرح ملائیں اور درمیانی آنچ پر پکنے رکھ دیں
جب پانی خشک ہو جائے تو چاولوں کو الٹ کر کے ہلکی آنچ پر دس منٹ کے لیے دم رکھ دیں
پریزنٹیشن
چاولوں کو اچھی طرح ملا کر گرم گرم مہکتا ہوا پلاؤ دش میں نکالیں اور رائتے کے ساتھ سلاد کے ساتھ پیش کریں
Chatpata pulao recipe
Delicious and healthy food
And Mouth Watering
must try.
Chatpata pulao recipe
ingredeint
- Half a kilo of meat
- Half a kilo of rice
- Ginger garlic crushed one and a half tablespoon
- Salt to taste
- Three medium onions
- Two medium tomatoes
- Two large cardamoms
- Cloves three to four
- Four to six pieces of black pepper
- Cinnamon two inch piece
- Taizpat one leaves
- A tablespoon of white cumin
- Six green chillies
- A teaspoon of ground green chillies
- Oil as required
Method
- Heat oil in a pan over medium heat for 3 minutes and fry finely chopped onion till golden.
- Now add garlic, ginger, chopped green chillies and finely chopped tomatoes and fry well.
- When the tomato is melted, add the meat and fry till the meat dries its own water, then add 4 to 5 cups of water and put the meat on medium heat and let it melt.
- In a separate large pan, add two tablespoons of oil, add large cardamom, cloves, black pepper, cinnamon and bay leaf, then remove the rice from the water and fry well.
- When the meat is melted and the yakni is half left, add it to the rice, add salt, mix well and cook over medium heat.
- When the water is dry, turn the rice over and simmer on low heat for ten minutes.
Presentation
- Mix the rice well and take out the hot fragrant palao dish out and serve with raita and salad.
Chatpata pulao recipe
چٹپٹا پلاؤ
اجزا
گوشت آدھا کلو
چاول آدھا کلو
ادرک لہسن پسا ہوا ڈیڑھ کھانے کا چمچ
نمک حسب ذائقہ
پیاز تین عدد درمیانی
ٹماٹر دو عدد درمیانے
بڑی الائچی دو عدد
لونگ تین سے چار عدد
ثابت کالی مرچ چار سے چھ عدد
دار چینی دو انچ کا ٹکڑا
تیز پات ایک عدد
سفید زیرہ ایک کھانے کا چمچ
ہری مرچیں چھ عدد
پیسی ہوئ ہری مرچیں ایک چاے کا چمچ
تیل حسب ضرورت
ترکیب
پین میں تیل کو درمیانی آنچ پر تین منٹ گرم کریں اور باریک کٹی ہوئی پیاز کو سنہرا فرائی کر لیں
پیازمیں اب لہسن ادرک کٹی ہوئی ہری مرچیں اور باریک کٹے ہوئے ٹماٹر ڈال کر اچھی طرح بھون لیں
جب ٹماٹر گل جائے تو اس میں گوشت ڈال کرا تنی دیربھونیں کہ گوشت کا اپنا پانی خشک ہوجائے پھر اس میں 4 سے 5 پیالی پانی ڈال کر درمیانی آنچ پر گوشت گلنے کے لئے رکھ دیں
علیحدہ بڑے پین میں دو کھانے کے چمچ تیل ڈال کر اس میں بڑی الائچی لونگ کالی مرچ دار چینی اور تیز پات دال کڑکڑالیں نے پھر اس میں چاولوں کو پانی سے نکال کر ڈالیں اور اچھی طرح بھون لیں
گوشت گل جائے اور یخنی آدھی رہ جائے تو چاولوں پر ڈال کر نمک شامل کرکے اچھی طرح ملائیں اور درمیانی آنچ پر پکنے رکھ دیں
جب پانی خشک ہو جائے تو چاولوں کو الٹ کر کے ہلکی آنچ پر دس منٹ کے لیے دم رکھ دیں
پریزنٹیشن
چاولوں کو اچھی طرح ملا کر گرم گرم مہکتا ہوا پلاؤ دش میں نکالیں اور رائتے کے ساتھ سلاد کے ساتھ پیش کریں
0 Comments